Homepage

 

alt="" style='position:absolute;left:0;text-align:left;top:0;z-index:2' from="487.5pt,47.25pt" to="708pt,47.25pt" strokecolor="yellow"/>

 

 

 

 

 

 

Home
The story
Samenstelling
Repertoire
Optredens
Boekingen
Gastenboek
Techniek
Presentatie
CD / DVD
Nieuws
Llinks

 

 

 

 

 

 

 

 

  Een kijkje in de keuken
  van The Red Strats.....

 

 

 

 

 

 

Home The Story | Samenstelling | Repertoire | Optredens
Boekingen | Gastenboek | Techniek | Presentatie | CD/DVD | Nieuws | Links | Info

               Webmaster: ROYDON AV Juliana van Stolberglaan 26  3411XD Lopik,  Tel: (+31) 6 53 178 453
               www.theredstrats.nl    info@theredstrats.nl

alt="" style='position:absolute;left:0;text-align:left;top:0;flip:x;z-index:1' from="105pt,99pt" to="105.75pt,457.5pt" strokecolor="gray"/>

De Fender Stratocaster is een elektrische gitaar die door Leo Fender werd ontworpen en gebouwd en die in 1954 op de markt kwam en intussen n van de meest populaire gitaren is.

Onder de vele bekende muzikanten die furore hebben gemaakt met de Strat zijn Rory Gallagher, Mark Knopfler, Hank B. Marvin, David Gilmour, Jimi Hendrix, Yngwie Malmsteen, Eric Clapton, Billie Joe Armstrong, Stevie Ray Vaughan, Eric Johnson, Robert Cray.

De Strat is meestal voorzien van drie enkelspoel gitaar-elementen en 21 frets op de hals. Haar body is - zoals alle Fenders - meestal gemaakt uit elzenhout maar bij transparante lak uit essehout. Door de vorm van de body aan de vorm van het menselijk lichaam aan te passen is ze veel comfortabeler bij het bespelen dan bv. de Fender Telecaster. De gitaar is voorzien van een handig hendeltje waardoor je de tonen kan laten vibreren, de zogenaamde tremolo-arm.

De hoorns waren een belangrijke innovatie. De onderste hoorn laat de gitarist toe makkelijk de hoogste noten te spelen. Het geheel is perfect in balans waardoor de gitaar niet draait of kantelt.

Nadat Leo Fender zijn gitaarhandel overdeed aan CBS (1965) wegens gezondheidsklachten, werden door de nieuwe eigenaar langzaam maar zeker aanpassingen aan het model aangebracht. Om de productie te stroomlijnen, mee te gaan met de geldende smaak en de kosten te drukken. Hoogtepunt van deze 'innovaties' was de introductie van de driepunts halsverbinding, in de jaren 1970. Deze 'tilt-neck'-constructie geldt nog steeds als een misser in de roemrijke historie van de Fender Stratocaster.

Door de mindere kwaliteit van de CBS-Stratocasters, liepen de prijzen van zogenaamde pre-CBS gitaren op de tweedehandsmarkt al snel op. Deze instrumenten zijn tegenwoordig zo goed als onbetaalbaar.

In 1985 werd het merk Fender verkocht aan een groep investeerders. Stratocasters zijn gedurende de afgelopen jaren geproduceerd in de Verenigde Staten, Japan, Korea, Mexico en India. Hierdoor is de markt ondoorzichtig geworden, ook door het gegeven dat Fender met nevenmerk Squier ng goedkopere uitvoeringen van de Stratocaster op de markt brengt. Een "echte" Stratocaster moet al gauw een Fender-USA model zijn. De prijzen van tweedehands CBS-modellen uit de jaren zeventig stijgen sterk.


In
2004 vierde de Stratocaster haar vijftigste verjaardag. Hoewel de Stratocaster al vijftig jaar bestaat, is het ontwerp toch vrijwel onveranderd gebleven. Er bestaan wel zogenaamde "Superstrats", Stratocasters of Stratocasterklonen waarbij extra mogelijkheden zijn ingebouwd (zwaardere pickups, andere tremolo-systemen), maar de basis blijft het ontwerp van Leo Fender uit 1954: de "contour body", zo afgerond dat hij perfect tegen het lichaam van de gitarist past; de drie pickups, de tremolo, de schuine plug-ingang en de karakteristieke gitaarkop.

En: niet onbelangrijk, de zeer goede bespeelbaarheid en het typische Stratocastergeluid.

Bel voor al uw boekingen het management van The Red Strats 036-53 79 325 of 06-51 066 637.
 
TECHNIEK